Do produkcji czekolady orzechowej

Czekolada stanowi drinku z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, posługuje się ją w wielu możliwościach. W nieomal każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Ciekawa jest jednocześnie czekolada mleczna jak i mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym momentem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w wyniku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w ciągu automatycznym. Po ukończeniu tych procesów stanowi ona twarz sypką, którą mieni się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się również na ciepło kiedy natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.